Plato’s retreat – swingerklubben i New York

På 1960-tallet kom det en seksualbølge over New York som slo til med full klaff. Det var nå normalt at kjærestene skulle dele sin partner med andre menn så fremt det ikke lå noe følelsesmessig i det. Plato’s Retreat ble stiftet som en følge av den blomstrende seksuelle aktiviteten i New York – og bak swingerklubben sto det en mann ved navn Larry.

Advokater, politimenn, høyesterettsdommere og andre mennesker i høyt respekterte yrker kom til Plato’s retreat for å ha uforpliktende sex med kvinner og menn i alle aldre. Det var et helt sykt syn – og det lå ingen hemninger imellom når det ble arrangert gruppesex med opptil 40-50 personer involvert. Egne madrassrom ble opprettet som følge av den store pågangen, og swingerklubben i New York fikk seg en så kraftig oppsving i antall deltakere at de måtte til slutt leie kjelleren på et stort hotell for å få plass til alle sammen.

Men etter noen år møtte Larry, mannen bak Plato’s retreat, hverdagen i det han ble tatt for skattesnusk. Da skattemyndighetene ringte på døra og ble presentert for et tomt regnskap, fikk de sjokk. Plato’s Retreat hadde kun redegjort for 300 dollar (sannheten var en «litt» annen..) i inntekt på et helt år – noe som sikkert var 1000 ganger mindre enn det egentlig inntekten skulle ha vært. Ikke bra for swingerklubben, og ikke bra for eieren Larry.

Til tross for at Larry fikk heltestatus var det ingen som kunne holde ham unna fengselet når skattemyndighetene først hadde banket på døra. Han var en ivrig debattdeltaker til fordel for swingerrevolusjonen i New York, så det var stor sorg blant enkelte da han ble dømt til 8 års fengsel. Det tok dog bare fire år før mannen bak Plato’s retreat var ute igjen, men da fikk Larry Levenson et helt annet problem.

Bekymringsmomentet knyttet til seksuell kontakt i New York, og hele verden for øvrig, på det tidspunktet var HIV/Aids. Og i og med at Plato’s Retreat ikke kunne dømmes for annet enn skattesnusk tidligere, fikk både politi og byråkratere gode nok argum

Plato's Retreat var frigjørende. Foto: iprole

enter nå som de hevdet at HIV/Aids spredte seg kjapt på swingerklubber. At Larry Levenson i samme periode antakelig sa ja til at prostituerte skulle opptre som koner på klubben hans, gjorde ikke tiltalen mot Plato’s Retreat noe mildere.

På nyttårsaften 31. desember 1984 ble klubben stengt for siste gang. Det var riktignok ingen prostituerte på Plato’s Retreat akkurat da, men tiltalen mot ubeskyttet og farlig sex gjorde at politiet fikk stenge plassen umiddelbart. Swingerklubbens eier Larry Levenson fikk aldri livet helt på plass igjen – og døde av hjerteinfarkt som taxisjåfør noen år senere.

Men alle som prater om Plato’s Retreat i New York vil ha et smil om munnen når de prater om stedet. «Et utrolig sted for folk som ønsker å ha uforpliktet sex.», er det en som uttaler i NRK-dokumentaren som nettopp har blitt sendt på rikskanalen.

Om du ønsker å se dokumentaren » På sex-klubb i New York», så har du muligheten her:

http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/650676/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *